Op 11 mei 2017 is aan bruu™, de koffiezetter waarmee je met gewone Senseo compatible koffiepads in een handomdraai heerlijke koffie zet , een Nederlands Octrooi toegekend.
Op het eerste gezicht lijkt bruu™ op niet meer dan de liefdesbaby van een vork en een lepel. Waarom kan je met de bruu™ nou wèl lekkere koffie zetten en blijft het met een vork of lepel behelpen?
Hier is over nagedacht!
Hoe zet je nou lekkere koffie op de camping? En, hoe zet je überhaupt koffie als je geen zin hebt om een apparaat mee te slepen, geen stroom bij de hand hebt, of geen zin hebt in een hoop rommel en afwas?
Tja, dan zijn die gekke Senseo pads eigenlijk zo gek nog niet… 7 gram gemalen koffie keurig ingepakt in filterpapier en verkrijgbaar in vele smaken van vele merken… Wij zijn zeker niet de eersten die bedachten dat het mooi zou zijn als je hier ook zonder Senseo™ apparaat een lekker bakje mee zou kunnen zetten.
Wat voegt het Senseo apparaat toe?
Een Senseo apparaat verwarmt water en pompt het met een paar bar vanuit een reservoir door de koffiepad heen. Via een schuimkamertje worden de olie bestanddelen uit het koffiemaalsel tot een decoratief crema opgeklopt.
De waterdruk op de korreltjes koffie verhoogt de afgifte van smaak en aroma aan het voorbij stromende hete water.
Hoe bruu™ het doet
Het idee achter bruu™ is niet veel anders. Omdat we het hete water direct in het kopje doen schrappen we het reservoir en de pomp. Het drukken op het koffiemaalsel doen we met het blad van bruu™.
Er moet uiteindelijk wel voldoende water door de koffiepad heen gaan: het volstaat om de pad een keer of vijf goed leeg te drukken en opnieuw water op te laten nemen. De vorm van het bruu™ blad past precies op een koffiepad zodat het leegdrukken makkelijk gaat.
bruu™ is extra dynamisch! de walsbeweging
Als je de pistons van professionele espresso apparaten bekijkt zie je dat deze enorm sterk zijn. Dit is vanwege de hoge druk waarmee het water door de koffie wordt geperst.
Even omgerekend (trust me I’m an engineer):
De effectieve druk op het maalsel is ongeveer 8bar of wel 0,8MPa of wel 0,8N/mm². Een professioneel espresso piston is ongeveer Ø50mm, dus de kracht op het oppervlak van de koffie is pi*25²*0.8=1600N of ruwweg het gewicht van twee volwassen kerels.
Deze hoge druk is essentieel voor het breken van de koffiekorreltjes om zodoende snel veel smaak en aroma vrij te maken.
Omdat we, zeker op vakantie, liever lui dan moe zijn, hebben we het lompe aandrukken van de koffiekorreltjes door een machine vervangen door een walsbeweging met bruu™. Immers, het gaat er om dat de korreltjes in de koffiepad breken om de lekkerste koffie aroma’s vrij te maken!
Doordat bruu™ het koffiemaalsel niet alleen aandrukt maar ook beweegt ontstaat in een handomdraai een heerlijke kop koffie. Deze techniek is vernieuwend en daarom bekroond met een Nederlands Octrooi.