Met de bruu op zak op reis in Ghana

Het kleine beetje thuis in de vorm van mijn bruu

Het is hier zo anders dan thuis. Er was zoveel waar ik aan moest wennen; de geur van verbrand plastic; het water drinken uit zakjes; of het feit dat mensen zeggen dat ze komen, als ze weggaan. Ghana was, of is, een uitdaging. Maar goed, als bewoner van de “Global Village”, moet je die aan gaan. En eerlijk, het gaat me niet slecht af.  Slechts één ding, één ding, waar ik maar niet aan wilde wennen.
Al kon ik mij de geur van een verse bak niet meer herinneren. En kon ik de stimulans van cafeïne mij met geen mogelijkheid meer inbeelden. Na drie maanden walgde ik nog steeds van het kopje oplos Nescafé, dat ze hier voor mijn neus zetten om wakker te worden. Elke week belde ik mijn moeder. Uiteraard met geweldige verhalen over het land, de mensen en mijn avonturen. Maar ook vond ik in elk gesprek de ruimte om mijn onvrede te uiten. “Wat moet ik? Om zes uur ’s ochtends opstaan met een glas chocomel?”. Even flink zeuren over het gemis. Even fantaseren over hoe mijn favoriete warme drank bij thuiskomst op me zou staan te wachten. Wat ik op het moment van fantaseren was vergeten, is dat moeders altijd oplossingen hebben. Ze kennen altijd iemand die, of iets dat. Ik had moeten weten dat mijn moeder mij nooit tot terugkeer zou laten wachten op de gemalen en gebrande heerlijkheid. Sinds april drink ik nu koffie, echte koffie, zelf gebrouwen, met mijn bruu. Meer dan deze bruu, en een zak koffiepads, heb ik niet nodig. Hij reist heel Ghana met me door, mijn kleine vriend, in het zijvakje van mijn tas. Waar een kopje heet water te krijgen is, zitten we te genieten; op mijn balkon, met uitzicht over Accra; in een strandhut aan Cape Coast; of in een traditioneel Afrikaans dorp in het noorden van het land. Reizen is te gek, het onbekende maakt het vet. Uitdagingen zijn spannend en aanpassen is leerzaam. Maar mijn ervaring werd pas ultiem met het kleine beetje thuis op zak. Het kleine beetje thuis in de vorm van mijn bruu! Ingezonden door Lina Mulder
bestel bruu™ via bol.com